Zorgverzekeraar

Zorgverzekeraar
Zorgverzekeraars maken bij het ‘inkopen van zorg’ afspraken over de kwaliteit van zorg met zorgaanbieders.
Alle zorgverzekeraars hebben een digitale omgeving waar je jouw zorgkosten kunt bekijken. Zo kun je zorgdeclaraties volgen, maar ook de vaste vergoedingen bekijken voor je huisarts of wat een behandeling in het ziekenhuis heeft gekost. Je kunt ook de declaraties van de apotheek inzien van de geleverde medicatie.
• Ga naar de website van je zorgverzekeraar.
• Log in op je ‘mijnomgeving’.
Ook de zorgverzekeraar heeft een informatieverplichting. Deze verplichting is uitgewerkt in de Regeling informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars aan consumenten.

Zorgkantoor
Het zorgkantoor voert de Wet langdurige zorg (Wlz) uit in uw regio.
De zorginstelling is verantwoordelijk om voldoende zorg van goede kwaliteit in te leveren conform de kwaliteitskaders in de gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg.
Klachten over fraude in de zorg en over de kwaliteit van zorg kun je o.a. melden bij de zorgverzekeraar.

Bij zorg in natura contracteert de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de zorgaanbieders en ondersteuning. Je ontvangt geen geld maar directe zorg.
Bij het Persoonsgebonden Budget (PGB) ontvang je een bepaald budget toegekend om zelf zorg in te kopen. Per Saldo is dé landelijke vereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (PGB). Ze informeren, adviseren en behartigen de belangen van mensen met een PGB.

Zorgkosten versus medische fouten
Medische fouten, complicaties en calamiteiten dragen bij aan de hoge zorgkosten in Nederland.
• Het levert veel tijdelijke of permanente schade op voor patiënten.
• Maken nieuwe diagnostiek en herstelbehandeling, voorzover mogelijk, noodzakelijk.
• De kosten voor de nieuwe diagnostiek en herstelbehandeling worden betaald door de patiënten en de zorgverzekerden.
• De zorgverzekeraar betaalt namelijk alle door artsen en ziekenhuizen ingediende facturen, ongeacht de uitkomsten van de behandeling.

Consequenties van een foute diagnose zijn:
• verkeerde medicatie;
• het stijgen van het aantal consulten;
• het stijgen van het aantal ziekenhuisopnamen
• revalidatiekosten;
• denk in een zorginstelling ook aan het verhogen van de zorgindicatie omdat de gezondheid van de cliënt achteruit gaat, mogelijk door verkeerde behandeling en medicatie. Extra zorg aanvragen en verhoging van het zorgzwaartepakket (ZZP) loopt via het CIZ Centrum Indicatiestelling Zorg.

Zorg en medisch toerisme
Zorg op maat in het buitenland is mogelijk. Je kunt ook elders behandeld of geopereerd worden. Informeer bij je zorgverzekeraar. Zorg dan voor een reisverzekering met dekking voor medische kosten en toestemming van je zorgverzekeraar.
Moderne technologie en Artificiële Intelligentie zijn niet meer weg te denken in ons leven en de zorg maar professionaliteit, vakmanschap en integriteit zijn universele kernwaarden die niet te vangen zijn in protocollen. E-Health, E-consult en beeldbellen bieden diverse digitale mogelijkheden in Nederland en ook binnen en buiten Europa.