Huisarts

Huisarts en andere zorgverleners
De arts mag jou alleen onderzoeken en behandelen als je (of je vertegenwoordiger) daar toestemming voor hebt gegeven, op basis van heldere informatie van de arts. Deze regel geldt niet in een noodsituatie, als de arts snel moet ingrijpen om uw leven te redden.

Rechten en plichten
De arts informeert in begrijpelijke taal over:
– de ziekte of aandoening;
– de voorgestelde behandeling of het onderzoek;
– eventueel andere behandelingsmogelijkheden;
– de gevolgen en eventuele risico’s van de behandeling of het onderzoek;
– de medicijnen en eventuele bijwerkingen;

Diagnostiek
Ieder bezoek aan de huisarts of een specialist begint met een klacht van jou als patiënt en een gesprek hierover. De arts probeert zich met jouw klacht een beeld te vormen van wat er aan de hand is. Dit noemt men beeldvorming of diagnostiek. Bij puur lichamelijke (‘somatische’) klachten zal een huisarts met enige ervaring een heel eind komen. De arts stelt een diagnose en stelt een behandeling voor. Er kan pas zinvol behandeld worden als er eerst sprake is van een juiste diagnose. Vaak kunnen klachten echter ingewikkelder zijn. Soms neemt de arts dan een ‘anamnese’ af; dit is een levensverhaal op medisch/sociaal gebied.
Ook hierbij dient jij als patiënt al een kritische en mondige houding aan te nemen. Er is de laatste 25 jaar veel veranderd op dit gebied. Zoals eerder gezegd, werken moderne artsen niet meer zoals vroeger. Niet altijd is er genoeg aandacht voor jouw levensverhaal, voor jouw sociale of ziektegeschiedenis en neemt de arts zijn toevlucht tot moderne diagnostisch-statistische handboeken om aan de hand van een afstreeplijstje vast te stellen wat er met je aan de hand is. Deze handboeken kunnen richting geven aan diagnostiek op medisch/somatisch gebied maar ook op psychisch gebied. Enerzijds kan dit meer -door onderzoek ‘bewezen’- zekerheid geven, maar aan de andere kant kan dit leiden tot een mate van zakelijke vluchtigheid die tot fouten kan leiden.
Wees kritisch; kijk of je het er mee eens bent; vraag door of vraag een ‘second opinion’ als je twijfels hebt. Psychische stoornissen zijn eigenlijk niet het specifieke gebied van huisartsen; bij zulke diagnoses zouden ook klinisch psychologen, gezondheidszorgpsychologen en/of psychiaters betrokken moeten zijn. Iedereen kent de verhalen over toenemende aantallen diagnoses ten aanzien van psychische en psychosomatische stoornissen; bijvoorbeeld depressie, dementie, angststoornis, autisme, ADHD, psychotrauma, etc. en de daaraan vastzittende spectaculaire toename van medicijngebruik. Laat je niet te snel en te gemakkelijk van een etiket voorzien waar je op de lange duur meer last dan baat van krijgt!

Inzage medisch dossier
Hierin worden bijvoorbeeld gespreksverslagen, uitslagen van onderzoeken en doorverwijzingen vastgelegd. Als patiënt heb je het recht om je eigen medisch dossier in te zien en sinds 1 juli 2020 heb je zelfs recht op elektronische inzage in het dossier dat elke zorgverlener van je bijhoudt.

Toestemming inzage medisch dossier
Je medische gegevens mogen alleen worden gedeeld met andere artsen of zorgverleners als jij daar expliciet toestemming voor hebt gegeven. Als je toestemming geeft, wisselen zorgverleners alleen het Burgerservicenummer (BSN) en de persoonsgegevens die de huisarts en apotheek van je hebben uit via één landelijk systeem, het Landelijk Schakelpunt (LSP). Controleer je medisch dossier op inhoud en juistheid en vraag desnoods om een uitdraai na ieder consult.

Inzage medisch dossier na overlijden
Vroeger kreeg je als nabestaande geen inzage in het dossier van een overledene. Tegenwoordig kunnen nabestaanden na een overlijden wél inzage in het dossier krijgen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een zwaarwegend belang, of als er een incident is gemeld.

Machtiging
Een patiënt kan iemand machtigen om zijn of haar medisch dossier in te zien met vermelding dat dit ook geldt voor na zijn/haar overlijden. Met deze machtiging is het mogelijk om na overlijden iemand anders dan de zorgverleners inzage te geven in het medisch dossier.

Uitdraai van het consult
Indien een gesprek met de arts uitdraait op niet-alledaagse en meer ernstige zaken, vraag dan als patiënt na ieder gesprek met de arts een verslagje, een uitdraai van het gesprek. Je kunt hier dan zo nodig later op terugvallen.

Wat is een Geriater?
Een klinisch geriater is een arts voor oudere mensen die meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Vaak een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Het doel is herstel, of behoud van de zelfredzaamheid. Controleer het geriatrisch rapport op juistheid van de inhoud. Bent je het eens met de conclusie? Vraag om een kopie van het rapport.

Wat is een SOG (Specialist Ouderen Geneeskunde)?
Dit is een arts die na zijn basisartsopleiding een specialistische opleiding heeft gevolgd in ouderengeneeskunde. In verzorgingshuizen zijn vaak huisartsen uit de buurt actief, maar in een verpleeghuis is meestal een SOG (ook wel verpleeghuisarts genoemd) aangesteld voor de medische zorg.

Voorbeeldbrieven Huisartsenzorg: 

Voorbeeldbrief huisarts opvragen eigen medisch dossier
Voorbeeld Afbouwschema cardiale medicatie icm Amiodarone
Voorbeeld Email 1 huisarts hatfalen en diabetes
Email 2 Huisartsenzorg hartfalen diabetes astma cardiale
Email 3 huisartsenzorg hartfalen amiodarone astma cardiale
Voorbeeldbrief huisarts na ontslag Revalidatiecentrum
Voorbeeldbrief huisarts inz oogarts en evaluatie medicijnen
Voorbeeldbrief huisarts onjuiste gegevens verwijderen uit medisch dossier
Klachtbrief huisarts vragen diagnostiek en behandeling hartfalen en decubitus
Correspondentie Huisarts behandeling hartfalen
Voorbeeldbrief Klachtbrief huisarts inz behandeling hartfalen en decubitus
Voorbeeldbrief huisarts onjuiste informatie patient aan ziekenhuis
Voorbeeldbrief huisarts hartfalen
Voorbeeld geschiedenis diagnostiek en medicatie hypertensie hartfalen