Ziekenhuis
Ziekenhuis
Medisch specialist en andere hulpverleners
De arts mag jou alleen onderzoeken en behandelen als je (of je vertegenwoordiger) daar toestemming voor hebt gegeven, op basis van heldere informatie van de arts. Deze regel geldt niet in een noodsituatie, als de arts snel moet ingrijpen om je leven te redden.
Rechten en plichten
De arts informeert in begrijpelijke taal over:
– de ziekte of aandoening;
– de voorgestelde behandeling of het onderzoek;
– eventueel andere behandelingsmogelijkheden;
– de gevolgen en eventuele risico’s van de behandeling of het onderzoek;
– de medicijnen en eventuele bijwerkingen;
– de afspraken m.b.t. behandelbeperkingen;
– eventueel wilsbekwaamheid bij ouderen, gehandicapten etc.
Behandelbeperkingen
Veel mensen denken dat iedere patiënt in Nederland evenveel recht heeft op iedere mogelijke behandeling, maar dit is helaas niet het geval. Er worden tegenwoordig in ziekenhuizen zogenaamde behandelcodes gehanteerd:
• Code A = geen behandelbeperkingen
• Code B = wel behandelbeperkingen
• Code NR = niet reanimeren
• Code C = geen behandeling meer
Vraag hiernaar en naar de beweegredenen van de arts!
Maatwerk i.v.m. cultuur en religie
Artsen moeten rekening houden met de religieuze en culturele opvattingen van patiënten. Dit kan betrekking hebben op veel zaken, zoals voeding, medicatie, behandelingen, huisvesting en verzorging in instellingen.
Acute behandeling bij CVA of hartaanval
In de acute fase van een herseninfarct kan verdere schade aan de hersenen voorkomen worden door snel ingrijpen. Dit geldt ook bij een hartaanval. Zorg dat je gehoord en geholpen wordt. Je denkt dat dit vanzelfsprekend is maar dat is het niet; het gaat wel eens mis! Mensen met een herseninfarct worden ook wel eens in de wacht gezet… indien dit urgentiebesef op de Spoedeisende Hulp niet wordt ervaren, zoek dan naar een alternatief. Wacht niet te lang en ga desnoods naar een ander ziekenhuis.
Neem (zo mogelijk vooraf) een duidelijk standpunt in over Niet Reanimeren (NR) en donorschap. Voel je niet geïntimideerd en laat hulpverleners je vooral niet onder druk zetten op zo’n precair moment!
Revalidatie
Ben je getroffen door een ziekte bijvoorbeeld een beroerte, een ongeval met hersentrauma dan is de kans groot dat je in een revalidatiecentrum terechtkomt. Het doel van de revalidatie is om ondanks (blijvende) beperkingen het liefst zo zelfstandig mogelijk te leven. Zorg dat je als familie of mantelzorger wordt betrokken bij de definitieve diagnose en behandelplan. Sta erop dat je wordt uitgenodigd voor het Multidisciplinaire Teamoverleg en zorg dat je aanwezig bent bij alle belangrijke gesprekken. Wordt aan de hand van de definitieve diagnose en het voorgestelde behandelplan zoveel mogelijk resultaat behaald? Zorg ervoor dat je niet snel wordt afgeschreven en definitief in een verpleeghuis terechtkomt. Het blijkt in sommige gevallen dat verder herstel thuis, dus in eigen omgeving met behulp van goed thuiszorg juist positief werkt.
Controleer bij ontslag of jouw medicatie-overzicht klopt, dus bijvoorbeeld bij een CVA de juiste bloedverdunners en cardiale medicatie.
Delier
Een delier kan zowel bij kwetsbare ouderen maar ook bij kinderen of volwassenen voorkomen. Een lichamelijke aandoening of een verandering in het ziektebeeld kan een delier uitlokken. Enkele bekende uitlokkers.
• Een infectie, bijvoorbeeld een blaas- of keelontsteking.
• Pijn.
• Een schildklieraandoening, bijvoorbeeld een te snel of langzaam werkende schildklier.
• Uitdroging.
• Verstopping.
• Ondervoeding.
• Slaapgebrek.
• Hersenbeschadiging, zoals een beroerte.
• Suikerziekte die niet goed onder controle is
Geneesmiddelen met een kans op delier
• Medicijnen met een anticholinerge werking (zoals antiparkinsonmiddelen);
• Psychofarmaca (zoals benzodiazepinen, antidepressiva, antipsychotica);
• Opiaten en NSAID’s (Ibuprofen, Diclofenac);
• Urogenitale parasympathicolytica;
• Corticosteroïden; Prednison.
• Metoclopramide;
Bron Zorgkaart Nederland “Wat zijn de oorzaken van een delier”.
Cardiologie
Hoge bloeddruk medicatie
Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Dit zorgt voor druk op de bloedvaten: de bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten.
Artsen en apothekers moeten meer rekening houden met de afkomst van hun patiënt bij het verstrekken van medicatie, omdat geneesmiddelen vaak een andere werking hebben op niet-westerse bevolkingsgroepen volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
Hartfalen
Bij rechtszijdig hartfalen is de rechterpompkamer of -ventrikel, die bloed naar de longen pompt, aangetast. Dit kan het gevolg zijn van spierletsel, zoals een hartaanval in de rechterventrikel, schade aan de kleppen aan de rechterkant van het hart of verhoogde druk in de longen.
Linkszijdig hartfalen betekent dat het vermogen van de linkerhartkamer, die bloed door het lichaam pompt, is afgenomen. Hierdoor moet de linkerkamer harder werken om dezelfde hoeveelheid bloed te pompen. Bron via www.heartfailurematters.org
Er zijn twee soorten linkszijdig hartfalen:
- Systolisch falen: De linkerkamer heeft niet de kracht om genoeg bloed de circulatie in te duwen.
- Diastolisch falen: De linkerkamer kan niet normaal ontspannen omdat de spier stijver is geworden en het vullen verstoord is geraakt.
Hartritmestoornissen
Een hartritmestoornis is een afwijking in het ritme van de hartslag. De hartslag kan te snel, te langzaam of onregelmatig zijn.
Pas op met het geneesmiddel Amiodarone dat door cardiologen en internisten wordt voorgeschreven bij boezemfibrilleren. Dit geneesmiddel kent ernstige bijwerkingen: uit rapporten blijkt dat Amiodarone juist zou kunnen leiden tot benauwdheid, vermoeidheid en mogelijk fatale longcomplicaties..
Vaak voorkomende symptomen zijn: ademhalingsstoornissen, huidverbranding, blindheid, slapeloosheid, suikerziekte, verergering hartfalen, toenemende benauwdheid, algehele malaise en overlijden. Er zijn alternatieven voor dit geneesmiddel, informeer bij de apotheek.
Interne Geneeskunde
Sepsis of bloedvergiftiging
Sepsis is een sluipmoordenaar die binnenkomt op de rug van een andere aandoening, Bijvoorbeeld bij een zware griep, blaasontsteking, longontsteking, decubitus maar ook via een wondje komt regelmatig een kleine hoeveelheid bacteriën in het bloed. Bron tekst dagblad Trouw Marten van de Wier, 1 februari 2019.
Sepsis komt heel veel voor en zorgt voor verwardheid, slaperigheid, hevige pijn en uiteindelijk tot het uitvallen van organen en afsterven van ledematen. Een patiënt met decubitus necrose en een infectie rond de anus heeft een reële kans op sepsis. Toediening van antibiotica is daarom belangrijk.
Diabetes
Corticosteroïden (Prednison) kunnen diabetes mellitus veroorzaken of verergeren, doordat zij de werking van insuline verstoren. Dit vereist aanpassing van de diabetesmedicatie. Als diabetes patiënten geen medicatie maar ook geen eten en drinken krijgen toegediend ontstaat ernstige uitdroging (dehydratie) , een levensbedreigende situatie. Afspraken hierover opnemen in het zorgplan.
- Wanneer zijn de bloedglucosewaarden gecontroleerd?
- Welke medicatie is voorgeschreven?
- Zijn voeding en dranken hierop aangepast? Mede gezien het risico op uitdroging.
- Heeft de client/bewoner wondjes?
- Het creëren van urgentiebesef op sepsis en amputatie.
Niet aangeboren hersenletsel (NAH)
CVA is de afkorting voor Cerebro Vasculair Accident. In de acute fase van een herseninfarct kan verdere schade aan de hersenen voorkomen worden door snel ingrijpen. Zorg dat je gehoord en geholpen wordt. Je denkt dat dit vanzelfsprekend is maar dat is het niet; het gaat wel eens mis! Mensen met een herseninfarct worden ook wel eens in de wacht gezet. Indien dit urgentiebesef op de Spoedeisende Hulp niet wordt ervaren, zoek dan naar een alternatief. Wacht niet te lang en ga desnoods naar een ander ziekenhuis.
Neem (zo mogelijk vooraf) een duidelijk standpunt in over Niet Reanimeren (NR) en donorschap. Voel je niet geïntimideerd en laat hulpverleners je vooral niet onder druk zetten op zo’n precair moment! Dit geldt ook bij een hartaanval.
Diagnostiek en second opinion
Ieder bezoek aan de huisarts of een specialist begint met een klacht van jou als patiënt en een gesprek hierover. De arts probeert zich met jouw klacht een beeld te vormen van wat er aan de hand is. Dit noemt men beeldvorming of diagnostiek. Bij puur lichamelijke (somatische) klachten zal een huisarts met enige ervaring een heel eind komen. De arts stelt een diagnose en stelt een behandeling voor. Er kan pas zinvol behandeld worden als er eerst sprake is van een juiste diagnose. Vaak kunnen klachten echter ingewikkelder zijn. Soms neemt de arts dan een anamnese af; dit is een levensverhaal op medisch/sociaal gebied.
Ook hierbij dien jij als patiënt al een kritische en mondige houding aan te nemen. Er is de laatste 25 jaar veel veranderd op dit gebied. Zoals eerder gezegd, werken moderne artsen niet meer zoals vroeger. Niet altijd is er genoeg aandacht voor jouw levensverhaal, voor jouw sociale of ziektegeschiedenis en neemt de arts zijn toevlucht tot moderne diagnostisch-statistische handboeken om aan de hand van een afstreeplijstje vast te stellen wat er met je aan de hand is. Deze handboeken kunnen richting geven aan diagnostiek op medisch/somatisch gebied maar ook op psychisch gebied. Enerzijds kan dit meer -door onderzoek bewezen- zekerheid geven, maar aan de andere kant kan dit leiden tot een mate van zakelijke vluchtigheid die tot fouten kan leiden.
Wees kritisch; kijk of je het er mee eens bent; vraag door of vraag een second opinion als je twijfels hebt.
Revalidatiecentrum
Ben je getroffen door een ziekte bijvoorbeeld een beroerte, een ongeval met hersentrauma dan is de kans groot dat je in een revalidatiecentrum terechtkomt. Het doel van de revalidatie is om ondanks (blijvende) beperkingen het liefst zo zelfstandig mogelijk te leven. Zorg dat je als familie of mantelzorger wordt betrokken bij de definitieve diagnose en behandelplan. Sta erop dat je wordt uitgenodigd voor het Multidisciplinaire Teamoverleg en zorg dat je aanwezig bent bij alle belangrijke gesprekken. Wordt aan de hand van de definitieve diagnose en het voorgestelde behandelplan zoveel mogelijk resultaat behaald? Zorg ervoor dat je niet snel wordt afgeschreven en definitief in een verpleeghuis terechtkomt. Het blijkt in sommige gevallen dat verder herstel thuis, dus in eigen omgeving met behulp van goed thuiszorg juist positief werkt.
Controleer bij ontslag of jouw medicatie-overzicht klopt, dus bijvoorbeeld bij een CVA de juiste bloedverdunners en cardiale medicatie.
Voorbeeldbrieven Ziekenhuis:
Cardiologie:
Voorbeeldbrief ziekenhuis verzoek om informatie med beh hartfalen
Voorbeeldbrief Ziekenhuis hartfalen Amiodarone geen echocardiogram
Voorbeeldbrief ziekenhuis opvragen eigen medisch dossier
Voorbeeldbrief ziekenhuis ethiek orgaandonatie
Voorbeeldbrief ziekenhuis Raad van Bestuur klacht behandeling en medicatie
Voorbeeldbrief ziekenhuis reactie op verweer cardiologen
Voorbeeldbrief ziekenhuis cardiologie med behandeling amiodarone
Voorbeeld verslag nabestaandengesprek hartfalen
Interne geneeskunde:
Voorbeeldbrief ziekenhuis internist verzoek om info medische behandeling
Voorbeeld ziekenhuis med behandeling hartfalen diabetes decubitus sepsis longoedeem
Voorbeeldbrief ziekenhuis verzoek om info nav opname hartfalen
Voorbeeldbrief ziekenhuis geen ischemie hersenbloeding vastgesteld
Oogarts:
Voorbeeldbrief huisarts inz oogarts en evaluatie medicijnen
Voorbeeldbrief ziekenhuis oogkliniek gezichtsveldonderzoek
Second opinions:
Voorbeeld analyse cardioloog inz behandeling hartfalen
Voorbeeld analyse prof cardioloog inz medicatie hypertensie en hartfalen
Voorbeeld analyse cardioloog over Amiodarone bij hartfalen
Voorbeeldbrief analyse cardioloog medische behandeling hartfalen
Voorbeeld analyse arts inz medicatie en behandeling hartfalen
Revalidatiecentrum:
Voorbeeld Revalidatiecentrum diagnostiek revalidatiearts vragen
Voorbeeldbrief revalidatieccentrum evaluatie
Apotheek:
Voorbeeldbrief Apotheker inz medicatie hartfalen
Voorbeeldbrief info medicatieoverzicht apotheek
Voorbeeld apotheek hartfalen diabetes sepsis decubitus 2015
Voorbeeld apotheek hartfalen diabetes 2014
Euthanasie:
Voorbeeldbrief zorginstelling migrantenouderen in zorginstellingen
Voorbeeld artikel over euthanasie ouderen
GGZ:
Voorbeeldbrief GGZ opvragen adviesrapport
Voorbeeldbrief huisarts inz evaluatie medicatie nav herseninfarct