Zorginstellingen

Verzorgingshuizen en verpleeghuizen e.o. instellingen

Hoe presteren zorginstellingen ten opzichte van elkaar? Ben je iemand met een migrantenachtergrond, informeer dan bv. naar het aantal douchebeurten per week en naar de maaltijden. Culturele en religieuze achtergrond zijn belangrijk.

In het zorgplan staan afspraken over:

  • verpleging en begeleiding; welke medicatie, welke aandoening hierin opnemen bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartfalen, pacemaker, diabetes, sepsis etc.
  • jouw dagbesteding;
  • hulp van familie of mantelzorg;
  • gemachtigde familie/mantelzorger om jouw zorgplan en cliëntendossier in te zien.
  • afspraken over wijziging van medicatie of medische behandeling te allen tijde in overleg met jou en familie/mantelzorger.
    Check of de medicatie in de baxterrol correspondeert met de aandoening van de cliënt! Medicatie stopzetten kan ingrijpende en levensbedreigende gevolgen hebben voor de gezondheid van de client. Check of de familie hierover is geïnformeerd.
  • medicijnen met ernstige bijwerkingen zoals pyschofarmaca, antipsychotica, opiaten en Amiodarone bij hartritmestoornissen.

 

Ergotherapeut

Een ergotherapeut leert je omgaan met lichamelijke en psychische beperkingen en adviseert daarbij wat voor hulpmiddelen en aanpassingen je hierbij nodig hebt.

  • Wat doet een ergotherapeut bijvoorbeeld in een zorginstelling aan valpreventie?
  • Wat voor preventie adviezen om decubitus te voorkomen?
  • Wat voor adviezen bij het aanvragen van een rolstoel of hoog/laag bed?

Patiëntveiligheid

Probeer voor jezelf een aantal criteria op te stellen die iets zeggen over de gewenste zorgkwaliteit en
praktische vaardigheden op het gebied van medicatie, wondverzorging, het vervangen van de katheter, medicatiekennis op het gebied van hoge bloeddruk, hartfalen, diabetes, decubitus, sepsis, en wondverzorging.

Wat doet men bijvoorbeeld in de zorginstelling aan preventie om decubitus te voorkomen. Wat is voor jou belangrijk vanuit de kennis die je hierover al hebt?

Antidecubitus maatregelen: wat is de rol van de ergotherapeut op het gebied van preventie ten aanzien van decubitus?

 

Wondverpleegkundige

Doorligplekken ontstaan door aanhoudende druk op één plek op het lichaam. Risicoplekken zijn heupen, hielen, stuit, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd.

In sommige zorginstellingen is de kennis op het gebied van wondverzorging onvoldoende aanwezig waardoor sepsis (bloedvergiftiging) niet tijdig wordt herkend. Een bloedvergiftiging (sepsis) ontstaat als een infectie zich door het lichaam verspreidt.

Door een personeelstekort in zorginstellingen wordt de wondverzorging vaak overgedragen aan verzorgenden. Door onvoldoende urgentiebesef kan hierdoor een onveilige situatie ontstaan voor de cliënt of patiënt en kan leiden tot amputatie en sterfte.

 

Risicofactoren

Cliënten in zorginstellingen worden vaak niet goed gewassen of gecontroleerd op beginnende wondjes. Bij doorligwonden kan er ook sprake zijn van een anusinfectie. Bij ontslag uit het ziekenhuis kan er ook sprake zijn van een verstopte blaaskatheter.

Check of er voldoende kennis en vaardigheden aanwezig zijn binnen de zorginstellig om de katheter tijdig te vervangen en de blaas door te spoelen. Neem zo snel mogelijk contact op met de huisarts voor een antibioticakuur en een verwijsbrief voor de dermatoloog of een wondexpertisecentrum. In ieder geval een expert in wond- en decubituszorg.

 

Multidisciplinair Overleg (MDO)

Handel proactief en zorg dat er voldoende kennis en expertise op de achtergrond met je meekijkt.

Zorg dat je als familie/mantelzorger minstens 2x keer per jaar betrokken wordt bij het Multidisciplinair Overleg (MDO). Vraag naar wie jouw ‘eerstverantwoordelijke verpleegkundige’ is.  De familie/mantelzorger heeft op verzoek inzagebevoegdheid om in het elektronisch cliëntendossier te kijken.

 

Het niet-pluisgevoel

Familie herkent achteruitgang van hun moeder, vader of ander familielid vaak intuïtief. Er zijn bepaalde signalen en symptomen en laat u hierover niet van de wijs brengen. Let op de toediening van opiaten, antipsychotica en medicatie die ernstige bijwerkingen geven.

 

Astma cardiale

De American College of Cardiology Foundation/ American Heart Association heeft in hun richtlijnen in 2013 geen morfine vermeld staan als therapie bij acuut longoedeem.
Een astma cardiale treedt op bij linker ventrikel falen, waardoor er een toegenomen druk ontstaat in het pulmonale vaatbed. Het risico van toegenomen sterfte door het gebruik van morfine bij acuut longoedeem kan niet worden uitgesloten. Om die redenen zou morfine niet meer gebruikt moeten worden bij de behandeling van acuut longoedeem. Geciteerd uit Ambulanceblog.nl “Wel of geen morfine bij astma cardiale”.

 

Wel of geen morfine bij astma cardiale?

Een astma cardiale treedt op bij linker ventrikel falen.

Astma cardiale is een aandoening waarbij u last heeft van ernstige kortademigheid. Deze kortademigheid komt door (ernstig) hartfalen. Het hart kan hierbij niet genoeg bloed wegpompen waardoor het gaat ophopen. Dit kan dan in de longen komen.

De patiënt wordt plotseling ernstig kortademig in rust, krijgt een bleke, klamme huid en een snelle, reutelende ademhaling.

Het is gewenst om terughoudend te zijn met de toediening van morfine. Morfine moet achterwege gelaten worden wanneer het onduidelijk is of er sprake is van een astma cardiale of longoedeem.

www.ambulanceblog.nl

 

Vraag 1

Is het toedienen van morfine verantwoord ingeval van astma cardiale en longoedeem?

Vraag 2

Zijn er richtlijnen hiervoor en in hoeverre zijn deze richtlijnen bekend bij huisartsen, cardiologen, internisten, zorginstellingen en ambulance personeel?

Vraag 3

Wat is de werking van Narcan of Naloxon?

Vraag 4

Hoeveel ouderen en mensen met een chronische hartkwaal overlijden jaarlijks aan astma cardiale in zorginstellingen en ziekenhuizen?

Het zou goed zijn om dit in kaart te brengen en te laten onderzoeken  door Medirede die gespecialiseerd zijn in (medisch)dossieronderzoek.

 

Diëtiste – decubitus

Een diëtist brengt jouw eetpatroon, medicijngebruik en leefstijl in kaart en op basis van die informatie en jouw wensen krijg je een voedingsadvies op maat en eventueel hulp bij het volgen van het dieet.

Bijvoorbeeld bij decubitus is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor herstel en van groot belang! Eiwitten zorgen voor het opbouwen van huidweefsel en spieren. Bij voldoende eiwitten zal de wondgenezing van de decubituswond sneller gaan.

De diëtist draagt bij aan het herstel door specifieke voedingsadviezen met de nadruk op meer eiwitten en energie, zodat de wond sneller geneest.

 

Sepsis of bloedvergiftiging

Sepsis is een sluipmoordenaar die binnenkomt op de rug van een andere aandoening, Bijvoorbeeld bij een zware griep, blaasontsteking, longontsteking, decubitus maar ook via een wondje komt regelmatig een kleine hoeveelheid bacteriën in het bloed. Diabetes patiënten zijn daarom kwetsbaar.

Sepsis komt heel veel voor en zorgt voor verwardheid, slaperigheid, hevige pijn en uiteindelijk tot het uitvallen van organen en afsterven van ledematen. Een patiënt met decubitus necrose en een infectie rond de anus heeft een reële kans op sepsis. Toediening van antibiotica is daarom belangrijk.

 

Logopediste

Slikproblemen worden door gebrek aan duidelijke symptomen niet altijd herkend waardoor gevaar ontstaat voor verslechtering van de voedingstoestand. Overleg met de logopedist over diagnostiek slikproblemen, mogelijkheden voor slikrevalidatie en veilig gebruik van orale voeding.

 

Diabetes

Corticosteroïden (Prednison) kunnen diabetes mellitus veroorzaken of verergeren, doordat zij de werking van insuline verstoren. Dit vereist aanpassing van de diabetesmedicatie. Als diabetes patiënten geen medicatie maar ook geen eten en drinken krijgen toegediend ontstaat ernstige uitdroging (dehydratie) , een levensbedreigende situatie.

 

Voorbeeldbrieven Zorg-instelling:

Voorbeeldbrief zorginstelling info zorgplan klopt niet
Voorbeeld Klachtbrief verzorgingshuis mbt zorg hartfalen en diabetes
Kamervragen Mijn moeder wilde niet dood TK
Voorbeeldbrief Geschillencie Thuiszorg en Verpleging kwaliteit zorg verzorgingshuis
Voorbeeldbrief aan Verzorgingshuis en ziekenhuis over Amiodarone
Voorbeeldbrief zorginstelling opvragen clientendossier en zorgplan
Voorbeeldbrief zorginstelling inz kwaliteit zorg en overlijden bewoner
 

Ergotherapeut:
Voorbeeldbrief zorginstelling ergotherapeut en wondvpk

 

Diëtist:
Voorbeeldbrief zorginstelling dietist inz decubitus

 

Wondverpleegkundige:
Voorbeeld zorginstelling kwaliteit vd zorg inzake client dossiernr